Fanfiction: ¿I si Harry Potter fos gai?

[Yuhu! La revista Nuvol ha publicat el meu article]

Diuen que la veritat està en els llibres. Aquesta idea fa referència a la literatura com a font de coneixement fiable o com a filtre d’autenticitat. Les biblioteques serien el centre d’acollida d’aquest coneixement. No obstant això, l’era digital ha sacsejat fortament aquesta premissa. Actualment, hi ha una absoluta llibertat a l’hora de pujar qualsevol tipus de publicació a la xarxa. Aquest nou univers virtual ha obert pas a nous gèneres que no haurien pogut aparèixer en altres temps més estrictes. Un d’ells és el fenomen Fan Fiction.

La traducció literal de Fan Fiction és “ficció de fans”. Són relats de ficció escrits pels fans que parteix d’una altra obra en forma de novel·la, pel·lícula o fins i tot un programa de televisió. Wattpad és l’aplicació de referència per a accedir-hi. Ofereix seguretat als escriptors tenint una política molt forta contra el spam i desarticulant l’opció de copiar-enganxar. L’aplicació inclou la possibilitat de votar i comentar les històries. Això crea un efecte de comunitat entre els usuaris. Es generen amistats virtuals el denominador comú és l’amor a l’escriptura creativa.

La Nozomi7 (Perú) té 36.000 seguidors a Wattpad: “Els meus començaments en l’escriptura van ser amb fanfics de Bola de Drac, un manga que m’obsessionava tant que reinventar aquesta història em sortia com un impuls elèctric. Si comparo els meus primers escrits amb els actuals he fet un progrés bastant positiu. És bonic veure com publiques una història i arribes a lectors de qualsevol part del món. He fet amistats molt valuoses i he conegut a grans escriptors de qui he après molt. ”

L’AilenMeli (Argentina, 17 anys): “M’encanta escriure però jo encara no em veig creant un propi personatge. Quan ho intentava, em bloquejava i el deixava. Ara això ja no em passa perquè puc utilitzar com a base personatges ja inventats. ”

El LordEnrique (Colòmbia, 23 anys): “Vaig descobrir Wattpad gràcies a Fan Fiction. Però aquesta aplicació m’ha permès ampliar la meva proposta literària a la poesia. He tingut l’oportunitat de ser entrevistat per diaris, televisió i ràdio local del meu país. Sempre transmeto que és molt important incentivar la lectura a les noves generacions. ”

Etimològicament, la paraula fan és una abreviatura de l’anglès “fanatic” que ve del llatí fanaticus. Aquesta paraula llatina significa “frenètic i inspirat per Déu”. Fanàtics recreant-se en les seves fantasies.

Ens trobem amb un cas en què la inspiració de Déu ha estat mundialment lloada: Cinquanta ombres d’en Grey. La novel·la eròtica de l’autora britànica E. L. James va néixer com un escrit de Fan Fiction basat en la saga Crepuscle. La novel·la ha venut més de 40 milions d’exemplars. La revista Times va incloure a la E.L. James en la seva llista de les ‘100 persones més influents de l’any’.

L’Anna Todd (1989) treballava en una empresa de gofres a Ohio abans que Wattpad escampés seu nom. Va començar a escriure la seva obra After el 2013, basant-se en Harry Styles, un dels membres de la banda musical One Direction. After ha generat 1,3 bilions de visites i ha publicat un llibre amb l’editorial Simon & Schuster. Todd afirma que intenta evitar la sobre-edició dels seus textos: “L’important és que la gent llegeixi, no ens hem de fixar tant en el contingut del que llegeixen.” Té raó?

Fan Fiction ha canviat el paper del lector; té veu i té ploma. Ara ja no està callat sinó que té la capacitat de reinventar o desenvolupar certs aspectes de l’obra original. Les tecnologies han sacsejat molts aspectes de la vida de les persones. Fan Fiction demostra que la literatura també ha hagut d’acceptar certs canvis. Abans tancada a la biblioteca, potser ara la veritat ha multiplicat les seves formes i el lector sigui actualment més lliure de triar on i com trobar-la.

I si Harry Potter fos gai?

Publicado por Leticia Sala

Hola soy Leticia y me cuesta mucho definirme. Quizás por eso me gusta escribir, para intentar definir cosas o para hablar de lo libre que es todo aquello que no se define. leticiasalabufill@gmail.com

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: